خوره هاي خوشگل مشگل


 

نويسنده: سمانه تميزي




 

اشاره:
 

همه ما در طول روز از مواد آرايشي و بهداشتي مختلفي مانند ادوکلن، کرم هاي مرطوب کننده و شامپو و... استفاده مي کنيم که اين نوع محصولات از ترکيبات شيمايي مختلف تشکيل شده است.
اما نکته قابل تأمل اين است که، متاسفانه بعضي افراد سودجو و منفعت طلب که براي کوتاه کردن مسير منفعت طلبي از يک سري ترکيبات ممنوعه که سمي، محرک، سرطان زا و آلرژي زا هستند و در ضمن قيمت ارزاني هم دارند استفاده کرده و اقدام به توليد مواد آرايشي و بهداشتي غير استاندارد کرده و محصول مورد نظر را در قالب يک جنس معتبر و به ظاهر استاندارد وارد بازار مي کنند و اين اقلام را در حاشيه خيابان هاي شهر و مراکز غير معتبر و با قيمت پائين به فروش مي رسانند. متأسفانه اکثر ما نيز به محض ديدن يک جنس مشابه با قيمت پائين تر، بدون اطمينان از استاندارد بودن محصول و دارا بودن مجوز از سوي وزارت بهداشت سريعاً اقدام به خريد آن کالا نموده و به همين راحتي بستر انواع اقسام حساسيت ها و بيماري ها را براي خود و خانواده مهيا مي کنيم.
قطعاً بعد ا زمدتي کوتاه بايد منتظر بروز عوارض اين ترکيبات غير استاندارد باشيم و آن وقت است که افسوس مي خوريم اي کاش با هزينه کردن فقط چند تومان بيش تر، محصول را خريداري مي کرديم که استاندارد بود.
دراين مقاله به طور خلاصه به معرفي 10 نوع از اين ترکيبات مضر مي پردازيم.

نمک آلومينيوم يا کلرو هيدرات آلومينيوم: از اين ترکيبات در توليد مام ها (خوشبو کننده هاي زير بغل)، پيلينگ و دئودرانت ها استفاده مي شود.
 

نمک آلومينيوم باعث بسته شدن منافذ مي شود و از اين طريق جلوي عرق کردن و در نتيجه بوي نامطبوع بدن را مي گيرد. غافل از اين که اين ماده با بستن منافذ، اجازه خروج مواد سمي را از همه بدن نمي دهند.
طبق تحقيقاتي که در سال 2005 ميلادي در انگليس انجام شده است، نمک آلومينيوم موجود در برخي دئودرانت ها مي تواند با گيرنده استروژن در سلول تداخل کرده و زمينه ساز رشد سلول هاي «سرطان سينه » شود.

پارابنپارابن: اين ماده نوعي نگهدارنده است که از ورود باکتري ها به کرم هاي مرطوب کننده و کرم پودرها پيشگيري مي کند که اين ماده عامل بروز سرطان سينه است.
 

فتالات: اين ماده نوعي حلال است که در لاک ناخن و انواع عطرها بکار رفته و موادي سرطان زا، سمي و مسبب ناباروري هستند.
 

در تحقيقات انجام شده در آمريکا که روي 134 نوزاد پسر، مشخص شد که خون 95 درصد نوزادان در هنگام تولد حاوي فتالات مي باشد. علت اين امر هم، به خاطر در تماس بودن مادران اين نوزادان بااين ماده بود.
در حال حاضر استفاده از فتالات ها در اکثر مواد آرايشي ممنوع شده است.

فرمالدهيد: اين ترکيب در شامپوها، پاک کننده هاي دهان و دندان، رنگ مو و برخي لاک ناخن ها موجود مي باشد. فرمالدهيد مي تواند عامل بروز سرطان شود
 

آلکيل فنول:
 

الکيل فنول ها شامل نوينلفنون و اکتيلفنول، در کار غدد درون ريز اختلال ايجاد کند.
طبق تحقيقات انجام شده در سال 2008 ميلادي در چين، مشخص شد که الکيل فنول ها اثر مختل کنندگي گيرنده هاي استروژن را دارند و مي تواند زمينه ساز ابتلا به سرطان سينه باشند.
از اين ترکيب در شامپوها و رنگ موها استفاده مي شود که در حال حاضر، تنها مصرف نونيلفنول ها در مواد آرايشي و بهداشتي ممنوع شده است و همچنان اکتيلفنول ها در اين مواد مصرف مي شوند!

لوريل سولفات سديم:
 

اين ترکيب پاک کننده و کف آور در اکثر شامپوها، خمير دندان ها و خمير ريش ها و صابون هاي مايع مصرف مي شوند.
لوريل سولفات سديم از طريق نابود کردن لايه محافظ روي پوست، زمينه ساز بروز آلرژي و التهاب روي پوست مي شود. اين ماده به راحتي در اپيدرم نفوذ کرده و تجمع 5 درصدي آن باعث تحريک پوست مي شود و تجمع 10 تا 30 درصدي از اين ماده موجب آلرژي شديد پوستي مي شود.

اترگليکول:
 

نوعي حلال و نگهدارنده است که در رنگ مو و عطرها به کارمي رود. اين ماده از طريق پوست به راحتي جذب شده وباعث بروز انواع سرطان ها مي شود.

EDTA:
 

اين ماده، نوعي تثبيت کننده ضد انعقاد شامپو است که مي تواند سبب بروز التهاب در پوست، چشم و ريه و همچنين آلودگي محيط شود.

تريکلو کربن و تريکوزان:
 

اين دو ترکيب که آنتي باکتريال هستند، در انواع دئودرانت ها، خمير دندان ها و صابون ها موجود مي باشند و باعث مقاوم شدن باکتري ها در برابر آنتي بيوتيک ها مي شوند. همچنين عملکرد پرزهاي چشايي دهان رامختل مي کنند.
مصرف تنها 3 درصد از اين ماده از سوي اتحاديه اروپا بلامانع اعلام شده است.

دي اکسيد تيتان:
 

اين ماده جزء مواد سرطان زا است و عامل ابتلا به سرطان ريه مي باشد. نانو ذرات دي اکسيد تيتان به راحتي از طريق پوست جذب شده و در تمامي اندام ها پخش مي شود.
اين عنصر در سفيد کننده هاي دندان و کرم هاي ضد آفتاب وجود دارد.
در حال حاضر تجمع بيش از 20 درصد دي اکسيد تيتان در کرم هاي ضد آفتاب ممنوع اعلام شده است.
منبع: نشريه ديدار آشنا شماره 127